News

Wereldrecordhouder op marathon Kelvin Kiptum (24) overleden bij auto-ongeluk

Kelvin Kiptum, wereldrecordhouder op de marathon, is zondag om het leven gekomen bij een verkeersongeval, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. De Keniaan was 24 jaar oud en laat twee kinderen achter.

Naast Kiptum is ook zijn 36-jarige Rwandese coach Gervais Hakizimana om het leven gekomen. Een derde persoon zou gewond zijn geraakt en ligt in het ziekenhuis.

Het drietal was onderweg van Kaptagat naar Eldoret in het westen van Kenia. Kiptum bestuurde de auto, die door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en tot stilstand kwam tegen een boom.

Kiptum klokte op 8 oktober vorig jaar 2:00.35 op de marathon van Chicago en dook daarmee onder de recordtijd van zijn landgenoot Eliud Kipchoge (2:01.09). Bij de vrouwen werd de marathon die dag gewonnen door Sifan Hassan, die na afloop met Kiptum poseerde voor de foto’s.

Kiptum gold als de beste marathonloper van dit moment en als favoriet voor goud op de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs. Hij hoopte op termijn als eerste atleet ooit een tijd onder de twee uur te lopen in een marathonwedstrijd.

In november werd bekend dat Kiptum op 14 april zou meedoen aan de marathon van Rotterdam. Hij sloot niet uit dat hij daar een wereldrecord zou lopen. “Als het weer goed is en mijn lichaam goed voelt, dan wil ik in april mijn eigen toptijd verbeteren. Ik weet dat ik daartoe in staat ben”, zei Kiptum in november.

Kelvin Kiptum
Kelvin Kiptum en Sifan Hassan na de marathon van Chicago in oktober 2023.Foto: Getty Images

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button